|
Gdy pęcherzyki nie chcą rosnąć |
| Autor |
Wiadomość |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-11-15, 20:21 Gdy pęcherzyki nie chcą rosnąć
|
|
|
| jakie dostalyscie leki na wzrost pecherzykow? w jakjiej ilosci i w jakich dniach cyklu? |
_________________ pozdrawiam Kinga
 |
|
|
|
 |
Libra
Junior

|
Wysłany: 2007-11-18, 21:50
|
|
|
Mój lekarz oczywiście zaczął od Clostilbegytu potocznie zwanego Clo, 2*1 od 5 do 10 dc, nie zadziałało. Nie dziwię się bo u pacjentek z PCOS ten lek nie ma zastosowania.
Potem przyszła kolej na gonadotropiny, był GonalF też bez rewelacji, jeden pęcherzyk który długo dojrzewał. Następnie Fostimon i tu było lepiej rosły dwa, trzy pęcherzyki. A najwięcej bo 5 pęcherzyków wyprodukowałam po Femarze i wszystkie pękły, ale też nic z tego nie wyszło. Gonal i Fostimon przyjmowałam podskórnie po 75j, zazwyczaj było to od 5 dc aż do zastrzyku z Pregnylu 10 000j w około 18dc i około 20dc była owulacja. Femarę brałam od 6dc w zmniejszających się dawkach 5,4,3,2*1 i w 18dc miałam samoistną owulację bez pregnylu. Jak pękały mi te wszystkie pęcherzyki to z bólu nie mogłam się poruszyć. Po zastrzykach wzrósł mi apetyt, musiałam ciągle coś podjadać i teraz zrzucam zbędny balast
Kinga a Ty jakieś leki bierzesz w tym celu? |
|
|
|
 |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-11-19, 17:44
|
|
|
Libra dostawalas 15 tabletek femary w cyklu, czy moze zle zrozumialam?
ja probowalam 2 cykle z clo, pecherzyki rosly ale endometrium bylo tragicznie cienkie, pozniej dostalam femare na ktorej w drugim cyklu zaszlam w ciaze (niestety krotko trwala)
obecnie po przerwie po poronieniu znowu probuje szczescia z femara |
 |
|
|
|
 |
Libra
Junior

|
Wysłany: 2007-11-19, 21:15
|
|
|
Kinga, tak zjadłam 15 tabl Femary, jeszcze sprawdziłam i z 30 szt zostało mi 5 bo 10 sprzedałam, czyli 15, sporo. To był jeden jedyny cykl z Femarą.
Po pierwszej tabletce zaczęłam mdleć i było mi strasznie niedobrze, wylądowałam nad kibelkiem. To było jakieś 1,5h po połknięciu. Następne już było w porządku bez żadnych historii żołądkowych.
Przykro mi że się nie udało, przytulam mocno, i trzymam kciuki teraz musi być dobrze. A ile Ty Femary wtedy brałaś? |
|
|
|
 |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-11-20, 08:03
|
|
|
nie spotkalam sie zarowno z takim dawkowaniem jak i z taka iloscia moja gin sie bala mi dac 10 tabl na cykl
jak narazie malo sie znamy wiec moge sie pomylic ale uwazam ze powinnas sprobowac z femara w mniejszej ilosci bo hodowla 5 pecherzykow w normalnej stymulacji (nie do in vitro) nie jest bezpieczna, mi sie udalo zajsc w ciaze wlasnie na cyklu z 1x1
najczesciej zazywam od 4 do 8 dc
a czy probowalas clo wieciej niz jeden cykl?
aha, tez mam pcos |
 |
|
|
|
 |
Libra
Junior

|
Wysłany: 2007-11-20, 22:41
|
|
|
Wiesz, miałam lęki przy tych 5 pęcherzykach bo miałam robioną IUI a co jakby się udało na wszystkich? Ale i tak chciałam spróbować.
Bardzo możliwe że jeszcze spróbujemy na Femarze, bo ginka do której chodzę stosuje ten lek do stymulacji. Ale na razie odpoczywam od leków stymulacyjnych i uzupełniam badania.
Clo próbowałam chyba 3 razy, ale był tylko jeden dominujący pęcherzyk, który i tak trzeba było jeszcze Fostimonem podtuczyć.
No to jest nas dwie z PCOS, może rozkręcimy jakiś wąteczek o PCOS-ie?
Mam nadzieję, że się lepiej poznamy |
|
|
|
 |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-11-21, 08:44
|
|
|
szczerze ci powiem, że zdziwiłam się że ginka w takiej sytuacji zdecydowała się na zabieg bo przecież ciąża mnoga, a już pięcioracza w szczególności to ciąża wysokiego ryzyka, trudno ją utrzymać i donosić
a próbowałaś mniejszych dawek femary, czy od razu taką końską??
wątek o pcos to bardzo dobry pomysł
też mam nadzieję, że się lepiej poznamy |
 |
|
|
|
 |
Libra
Junior

|
Wysłany: 2007-11-21, 10:54
|
|
|
IUI na pięciu pęcherzykach robił mi poprzedni gin do którego chodziłam przez rok. Dałam sobie z nim spokój i chodzę teraz do dr Jerzak, ona chyba nie dałaby mi takiej dawki, zresztą jak o tym się dowiedziała to zrobiła takie oczy.
Tak to był mój jedyny cykl na Femarze i od razu z grubej rury. |
|
|
|
 |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-11-21, 19:52
|
|
|
uff.. bo już się zastanawiałam jak ci delikatnie napisać że ten lekarz to chyba niezbyt kompetentny jest |
 |
|
|
|
 |
gregoriaa
Junior

|
Wysłany: 2007-12-18, 20:43
|
|
|
a ja bralam clo przez dwa cykle potem poszlam na monitoring i okazalo sie ze doszlo do przestymulowania jednego z jajnikow,dodam ze gin ktory zalecil mi te kuracje nic nie mowil ze mam monitorowac cykle zbadal mnie i odrazu przepisal clo,nawet nie zobaczyl moich badan hormonalnych , poszlam skonsultowac to z innym gin okazalo sie ze mam pcos i mam przerwac clo bo moglabym znalezc sie w szpitalu noi zobaczymy |
|
|
|
 |
Magda
Junior

|
Wysłany: 2007-12-19, 09:02
|
|
|
Ja po clo mialam pechezyk 26mm i wczoraj dowiedzialam sie od lekarza ze moj poziaom progesteronu 22,20 wskazuje na to iz jestem w ciazy
 |
|
|
|
 |
gregoriaa
Junior

|
Wysłany: 2007-12-19, 10:20
|
|
|
to super :! a dlugo sie staracie?ja na ostatnim badaniu mialam pecherzyk wielkosci 44 mm teraz mam @ i jak mi sie skonczy to ide znowu na monit,kiedy ja sie doczekam fasolki |
|
|
|
 |
Kinga
Bywalec

|
Wysłany: 2007-12-19, 10:47
|
|
|
Magda gratulacje
i zapraszam tutaj Klub pod 9 |
 |
|
|
|
 |
pinka
Junior

|
Wysłany: 2010-05-21, 21:06
|
|
|
12 czerwca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się II Warszawski Dzień Promocji Zdrowia Seksualnego organizowany przez Fundację Promocji Zdrowia Seksualnego im. dr. Stanisława Kurkiewicza.Wstęp bezpłatny, start 10.00
A na nim ciekawy wykład :Niepłodność - współczesne możliwości leczenia – prof. Grzegorz Jakiel |
|
|
|
 |
karolaaa
Junior

|
Wysłany: 2010-07-22, 11:24
|
|
|
ja miałam pierwszy cykl stymulacji tabletkami clo po jednej tabletce od 3 do 7 dc. pęcherzyk rósł powoli i już bałam się, że nic z tego nie będzie. ale jakoś dal radę, co 2 dni byłam na usg, w 18dc miał 21mm, pękł dopiero w 20 dc, było widać płyn...a teraz czekamy...w związku z tym, że jajeczkowanie było w 20 dc to gdybym miała dostać okres to tak w 32-35 dc. dziś jest 29 i coraz większe obawy, że się nie udało ...ale jak tym razem się nie uda to będziemy próbować dalej. |
|
|
|
 |
|
|